Einun gårdsmat

Einun fjellgård sin hovednæring er produksjon av kjøttfe / ammeku av rasen Skotsk høylandsfe.

Høylandsfe er en gammel kurase som har sine røtter i den gamle nordiske uroksen. Historieforskere mener det var vikingene som bragte feet over til Skottland. Siden da har de hatt sin plass i det karrige skotske høylandet. Høylandsfeet gav den gang kjøtt og melk til de små bondesamfunnene. Pelsen ble klippet og de lagde varme ullgensere, luer og sokker.

Kyra våre er flinke beitepussere og går på utmarksbeite i fjellet hele sommeren (4mnd) og spiser av fjellets urtehage. Du kan lese og se mer om sommerens vakreste eventyr (å drive kyra til fjells med hester) “Fe til fjells” her.

Om vinteren har de store uteområder rundt gården Einabu. Her blir de foret med vårt egetproduserte gras i fôrhekker, de har også tilgang på leskur med halm som de kan gå inn og ut av som de vil. Vi bruker hester som hjelpere i drifta både sommer og vinter. Kyra ammer kalvene sine i 6mnd, og vi slakter ikke dyr før de er over 2år. Oksekalver blir kastrert og kan dermed gå med kyra på utmarksbeite i flere år.

Vi jobber med dyra våre året rundt og det er en livsstil vi verdsetter og trives godt med. Et godt dyrehold er nødvendig både for dyra og oss for at vi skal leve bra sammen. Vi ønsker å tilby våre kunder det beste produktet med det beste livet.

På sætra Børsjøen hvor kua beiter om sommeren og familien vår bor så mye som mulig, har vi to flotte fjellvann: Store og Vesle-Børsjøen. Disse vanna er unike ørretvann med høy produksjon av god og feit ørret.

Vi tilbyr i dag to produkter av Einun Gårdsmat:

 

 Høylandsfekjøtt

Høylandsfe har mørkt og godt marmorert kjøtt som også kan tilskrives en viltsmak pga deres kost og levemåte. De er en liten og saktevoksende rase som ikke har blitt krysset fram med tanke på ytelse i form av høye vekter. 

Det er også kjent at kjøttet inneholder mindre kolesterol og har høyere proteininnhold enn annet storfe kjøtt. 

Grasfôring (fores ikke med kraftfor) gjør at fettsyresammensetningen i kjøttet blir annerledes, og kjøttet blir en god omega 3 kilde. Kvaliteten vil du kjenne på smaken. Grasfôra storfe gir kjøtt med betydelig høyere andel omega 3-fettsyrer , CLA  , vitaminer og mineraler. Kjøttet har også færre Omega 6-fettsyrer (de dårlige fettsyrene som vi ikke ønsker å spise så mye av).

Kjøttet vi selger kommer fra kastrater som er over 2 år. Kastratene vokser opp sammen med kyra som rolige og harmoniske dyr. De har minst to beitesesonger på utmarksbeite i fjellet. Kastratene har også bedre og jevnere kjøttkvalitet enn oksene.

3 faktorer er med på å avgjøre smaken og konsistensen på kjøttet:

Rasen, fôret og hvordan dyret blir håndtert i livet og etter slakting (mørning og tilbereding).

Vi samarbeider med lokalslakteriet Røros slakteri og Fjellvillt på foredling.

Høylandsfekjøttet selges i assorterte biter og kjøttdeig.

Biter:

  • Lårtunge

  • Flat iron filet
    Indrefilet

  • Ytrefilet

  • Mørbrad

  • Flat iron steak

  • Rundsteik

  • T-bone steak

  • Bankebiff

  • Tomahawk

  • Shortribs

  • Flatbiff

  • Bogsteik

  • Hale

  • Knoke

  • Høyrygg

  • Coulotte

  • Brisket

  • Grovpølse

  • Spekepølse

Det vil være litt variasjon i hvilke biter som ligger i eskene.

Salg:

Kjøttet selges pr.i dag i 10kg esker med 50% assorterte biter og 50%kjøttdeig.

Vi er under utvikling, så har dere spesielle ønsker setter vi pris på tilbakemelding.

Betaling: Vipps nr: 599463, Einun Sigrid Ekran

Kom gjerne innom gården for å kjøpe produkter ved hendvendelse på tlf. 95836718/45808477



Nyt sunn og god lokalmat hvor du kan ta del i drifta via sosiale medier, og være sikker på at dyra har et fint liv i flotte omgivelser!



Eksklusiv Rakfisk av fjellørret

På sætra vår Børsjøen, hvor kua beiter om sommeren og familien bor så mye som mulig, har vi to flotte fjellvann: Store og Vesle-Børsjøen. Disse er unike ørretvann med høy produksjon av god og feit ørret.

Rakfisken fisker vi i august med robåter og garn. Vi fisker på kjølige dager, og prosessen er renslig og nøye gjennomført. Du kan følge oss på fiske og legging av rakfisk på sosiale medier i august. Rakfisken blir lagret på gården i kjøleskap med en temperatur på 4C.

Salg:

Selges vakuumpakket i ca 1kg pakker eller i 2kg bøtter med lake. Pris. pr kg: 500kr

Betaling: Vipps nr: 599463, Einun Sigrid Ekran

Vi selger produktene via rekoringen Oslo-St.Hanshaugen/Grunerløkka og Rekoringen-Trondheim. Du kan også komme innom gården å kjøpe produkter ved hendvendelse på tlf.