Einun gårdsmat
Einun fjellgård sin hovednæring er produksjon av kjøttfe / ammeku av rasen Skotsk høylandsfe.
Høylandsfe er en gammel kurase som har sine røtter i den gamle nordiske uroksen. Historieforskere mener det var vikingene som bragte feet over til Skottland. Siden da har de hatt sin plass i det karrige skotske høylandet. Høylandsfeet gav den gang kjøtt og melk til de små bondesamfunnene. Pelsen ble klippet og de lagde varme ullgensere, luer og sokker.
Kyra våre er flinke beitepussere og går på utmarksbeite i fjellet hele sommeren (4mnd) og spiser av fjellets urtehage. Du kan lese og se mer om sommerens vakreste eventyr (å drive kyra til fjells med hester) “Fe til fjells” her.
Om vinteren har de store uteområder rundt gården Einabu. Her blir de foret med vårt egetproduserte gras i fôrhekker, de har også tilgang på leskur med halm som de kan gå inn og ut av som de vil. Vi bruker hester som hjelpere i drifta både sommer og vinter. Kyra ammer kalvene sine i 6mnd, og vi slakter ikke dyr før de er over 2år. Oksekalver blir kastrert og kan dermed gå med kyra på utmarksbeite i flere år.
Vi jobber med dyra våre året rundt og det er en livsstil vi verdsetter og trives godt med. Et godt dyrehold er nødvendig både for dyra og oss for at vi skal leve bra sammen. Vi ønsker å tilby våre kunder det beste produktet med det beste livet.
På sætra Børsjøen hvor kua beiter om sommeren og familien vår bor så mye som mulig, har vi to flotte fjellvann: Store og Vesle-Børsjøen. Disse vanna er unike ørretvann med høy produksjon av god og feit ørret.
Vi tilbyr i dag to produkter av Einun Gårdsmat: